Cursus inhoud
Welkom !
Het team van Creatief met Haken heet je van harte welkom bij deze cursus Verkorte rijen haken in een Brioche Trui ! Allereerst natuurlijk hartelijk dank dat je voor deze cursus gekozen hebt. Samen zullen we er aan werken dat je zelfstandig deze trui op maat kunt haken. In het volgende hoofdstukje vertellen we een beetje hoe deze trui tot stand gekomen is en het ontwerpproces verlopen is. Haken is iets waar we elke dag van willen kunnen genieten ! En we willen jullie graag motiveren bij het haken van deze trui door jullie te betrekken in het ontwerpproces. In deze cursus haken we het in eerste instantie eenvoudig ontwerp verticaal, het draagt zeer comfortabel, het bladermotief is prachtig en je leert dit motief toe te passen voor letterlijk elke maat ! Nogmaals onze dank dat je je weg naar deze cursus gevonden hebt Het is ons een waar genoegen je te ontmoeten en te begeleiden bij dit nieuwe avontuur en hopen dat we er samen veel plezier aan gaan beleven. We hopen dat we jullie creaties mogen bewonderen en mogen volgen in hun groei. Jullie foto van het eindwerk posten we graag op onze website 😉 Team Creatief
0/1
Inleiding
Laten we eens gaan kijken naar de structuur van de trui. Het allereerste dat je moet weten is dat de trui uit 4 delen bestaat ; 1 voorpand, 1 achterpand en 2 mouwen. Dit zijn dus de onderdelen die je moet haken. Voorpand is gelijk aan achterpand, en uiteraard zijn beide mouwen gelijk. Dan nog een weetje ; dit vest wordt in een stuk gehaakt en daarbij ook nog verticaal 😉. Verder leer ik je hoe je deze trui op bijna onzichtbare wijze in elkaar zet.
0/4
We gaan van start !
Nu we ons goed hebben voorbereid kunnen we beginnen met haken van onze trui. Je hebt je maat bepaald en de lengte van je trui. Je weet dat daar de lengte van je te haken lossen ketting van af hangt ongeacht welke "maat "er boven het patroon staat.
0/4
Brioche Trui Inez
Over les

| Mouwen |

De mouwen hebben precies dezelfde opbouw dan de panden. Het is een rechte mouw:

  • rand
  • motief
  • rand

We hebben dus de maten nodig van je arm tw. de lengte en de omvang. In mijn voorbeeld was de lengte 46 cm en de totale omvang 45 cm. 

| Hoe kom ik aan de lengte van de mouw |

In de vorige les heb je beide panden aan elkaar verbonden met de schouders waardoor er een soort van poncho ontstond. Deze kun je dus gewoon over je hoofd gooien en kijken waar de rand van de trui je arm raakt. Vandaar uit meet je het overgebleven deel op, in mijn geval nog 46 cm.

We berekenen de mouw op dezelfde manier als we de panden berekend hebben. Hiervoor gebruiken we weer ons proeflapje:

10 cm = 16 st
10 cm = 19 rijen

Mijn mouw is 46 cm = 4,6 x 16 steken = 73,6 steken.

Ook de mouw moet een veelvoud van 14 steken zijn, dus ik rond het aantal steken af naar beneden naar 70 + 1 keer losse.  Als ik naar boven had afgerond kwam ik op 84 steken en werd mijn mouw dus veel te lang 😉

Ik moet dus voor mijn mouw een lossen ketting opzetten van 71 lossen.

| Opbouw mouw |

Ik weet dat de mouwbreedte in mijn voorbeeldtrui 45 cm is, en dat het motief ook 14 cm hoog is. Resteert dus 33 cm, wat ik weer kan verdelen aan onder- en bovenkant, elk dus 16,5 cm.

16,5 x 19 rijen = 24 rijen

We haken dus eerst weer de basis rijen in het juiste aantal voor jou – in mijn geval waren dit 24 rijen. De volgorde van haken in mijn geval is nu:

  1. rand 24 rijen = 16,5 cm
  2. motief = 14 cm
  3. rand 24 rijen = 16,5 cm

Mijn mouw is dan 1 cm breder, maar dat komt door de halve stokjes rij die de overgang vormt van rand naar motief. 

| Motief in de mouw |

In de lengte waren het 70 steken, waarvan 14 steken voor het boord. Blijven 56 steken over voor het motief, dus het trapje en 3 bladeren  Hoe is dan de volgorde van de bladeren in mijn geval:

  1. Trapje
  2. Blad 1
  3. Blad 2 
  4. Blad 3

Je eindigt weer met een trapje zodat alles weer recht komt en vervolgens weer een rij halve stokjes.

Als laatste haak je 24 rijen weer . Dan is je mouw klaar en kun je de 2e mouw op dezelfde manier haken.