Cursus inhoud
Welkom !
Het team van Creatief met Haken heet je van harte welkom bij deze cursus Verkorte rijen haken in een Brioche Trui ! Allereerst natuurlijk hartelijk dank dat je voor deze cursus gekozen hebt. Samen zullen we er aan werken dat je zelfstandig deze trui op maat kunt haken. In het volgende hoofdstukje vertellen we een beetje hoe deze trui tot stand gekomen is en het ontwerpproces verlopen is. Haken is iets waar we elke dag van willen kunnen genieten ! En we willen jullie graag motiveren bij het haken van deze trui door jullie te betrekken in het ontwerpproces. In deze cursus haken we het in eerste instantie eenvoudig ontwerp verticaal, het draagt zeer comfortabel, het bladermotief is prachtig en je leert dit motief toe te passen voor letterlijk elke maat ! Nogmaals onze dank dat je je weg naar deze cursus gevonden hebt Het is ons een waar genoegen je te ontmoeten en te begeleiden bij dit nieuwe avontuur en hopen dat we er samen veel plezier aan gaan beleven. We hopen dat we jullie creaties mogen bewonderen en mogen volgen in hun groei. Jullie foto van het eindwerk posten we graag op onze website 😉 Team Creatief
0/1
Inleiding
Laten we eens gaan kijken naar de structuur van de trui. Het allereerste dat je moet weten is dat de trui uit 4 delen bestaat ; 1 voorpand, 1 achterpand en 2 mouwen. Dit zijn dus de onderdelen die je moet haken. Voorpand is gelijk aan achterpand, en uiteraard zijn beide mouwen gelijk. Dan nog een weetje ; dit vest wordt in een stuk gehaakt en daarbij ook nog verticaal 😉. Verder leer ik je hoe je deze trui op bijna onzichtbare wijze in elkaar zet.
0/4
We gaan van start !
Nu we ons goed hebben voorbereid kunnen we beginnen met haken van onze trui. Je hebt je maat bepaald en de lengte van je trui. Je weet dat daar de lengte van je te haken lossen ketting van af hangt ongeacht welke "maat "er boven het patroon staat.
0/4
Brioche Trui Inez
Over les

| Voor- en achterpand  |

Voor- en achterpand zijn precies hetzelfde. Dus als je 1 pand klaar hebt, haak je het tweede exact hetzelfde. We haken dit ontwerp verticaal, dus met het opzetten van je lossen ketting bepaal je gelijk de lengte.

Het getal 14 is een magisch getal in dit ontwerp. Uit een eerdere les weet je dat je aantal op te zetten lossen een veelvoud moeten zijn van 14 st. Maar we hebben echter een proeflapje gemaakt en dat bracht mij tot de volgende resultaten:

10 cm = 16 rijen
10 cm = 18 steken

Mijn voorbeeld is heeft een totale lengte van 65 cm. Als ik dan kijk naar mijn proeflapje dan heb ik voor 10 cm 18 steken nodig. Hoeveel lossen moet ik dan opzetten?

65 cm = 6,5 x 18 = 117 steken

Maar ik weet ook dat het een veelvoud van 14 st moeten zijn ivm met het te haken motief. Ik kan dus 2 dingen doen:

  1. ik maak maar 112 steken, want dat is deelbaar door 14
  2. ik maak er nog 9 bij zodat ik 126 steken heb.

Omdat de steek nogal de neiging heeft om te krimpen heb ik besloten om 126 steken te haken.

| Wijdte van de trui |

Omdat je verticaal haakt is de breedte van de trui gemakkelijk te bepalen. Uiteraard houd je je eigen maat aan, en die meet je direct onder je oksel ( borstomvang ). In mijn geval was dit 100 cm. Hierbij tellen we 10 cm bij om meer bewegingsvrijheid te krijgen. Op deze manier valt de trui iets losser, anders zit de trui echt strak om je lijf.

Omdat beide panden apart gehaakt worden delen we de totale omvang van 11o cm door 2. Dat betekend dat elk pand een wijdte krijgt van 55 cm in mijn voorbeeld. 

| Hoe werkt zich dat in de trui uit |

Het motief is 14 cm hoog ( in mijn voorbeeld ), en we hebben 2 motief rijen per pand:

2 x 14 cm = 28 cm

Als ik dan kijk naar de originele wijdte van mijn trui, wat 55 cm moet zijn dan weet ik dat ik nog 27 cm moet bijhaken. Hoe ga ik dat doen?

Op bovenstaand afbeelding kun je zien hoe het pand berekend is. Het motief heeft een breedte van 28 cm. Er komen aan onder-en bovenkant van het motief dus nog rijen bij. Ik heb 27 cm over en dat rond ik af op 26. Die 1 cm vormt de middenlijn van het pand. De overgebleven 26 cm deel ik door 2, zodat ik aan onder-en bovenkant evenveel rijen kan bijhaken.
Hoeveel rijen moet je bijhaken? Daar hebben we ons proeflapje voor:

10 cm = 16 rijen.
13 cm = 1,3 x 16 rijen = 20,8 rijen afgerond op 21.

Ik zet mijn lossen ketting dus op + 1 keerlosse en haak in OHV terug tot aan de laatste 14 st, die haak ik in hv en gaan het boord vormen. Dit heb ik dus 21 rijen gedaan.