Cursus inhoud
Welkom !
Het team van Creatief met Haken heet je van harte welkom bij deze cursus Verkorte rijen haken in een Brioche Trui ! Allereerst natuurlijk hartelijk dank dat je voor deze cursus gekozen hebt. Samen zullen we er aan werken dat je zelfstandig deze trui op maat kunt haken. In het volgende hoofdstukje vertellen we een beetje hoe deze trui tot stand gekomen is en het ontwerpproces verlopen is. Haken is iets waar we elke dag van willen kunnen genieten ! En we willen jullie graag motiveren bij het haken van deze trui door jullie te betrekken in het ontwerpproces. In deze cursus haken we het in eerste instantie eenvoudig ontwerp verticaal, het draagt zeer comfortabel, het bladermotief is prachtig en je leert dit motief toe te passen voor letterlijk elke maat ! Nogmaals onze dank dat je je weg naar deze cursus gevonden hebt Het is ons een waar genoegen je te ontmoeten en te begeleiden bij dit nieuwe avontuur en hopen dat we er samen veel plezier aan gaan beleven. We hopen dat we jullie creaties mogen bewonderen en mogen volgen in hun groei. Jullie foto van het eindwerk posten we graag op onze website 😉 Team Creatief
0/1
Inleiding
Laten we eens gaan kijken naar de structuur van de trui. Het allereerste dat je moet weten is dat de trui uit 4 delen bestaat ; 1 voorpand, 1 achterpand en 2 mouwen. Dit zijn dus de onderdelen die je moet haken. Voorpand is gelijk aan achterpand, en uiteraard zijn beide mouwen gelijk. Dan nog een weetje ; dit vest wordt in een stuk gehaakt en daarbij ook nog verticaal 😉. Verder leer ik je hoe je deze trui op bijna onzichtbare wijze in elkaar zet.
0/4
We gaan van start !
Nu we ons goed hebben voorbereid kunnen we beginnen met haken van onze trui. Je hebt je maat bepaald en de lengte van je trui. Je weet dat daar de lengte van je te haken lossen ketting van af hangt ongeacht welke "maat "er boven het patroon staat.
0/4
Brioche Trui Inez
Over les

| Het motief | 

Nadat we de juiste rijen voor jouw maat hebben gehaakt starten we met het haken van het motief. De bladeren in het motief hebben een S-vorm, en bestaan uit 14 rijen. Om de juiste vorm te krijgen haken we eerst opstapje. Ook dat opstapje bestaat uit 14 rijen, waar je bij elke 2e rij 2 st minder haakt. Hierdoor vormt zich een trapje, en blijven 2 steken over. 

Het trapje werk je af met een neergaande rij waarbij je de trapjes weer recht maakt. Vervolgens haak je blad 1 . De beschrijving van blad 1 kun je onderaan deze les downloaden. 

Na blad 1 gaan we verder met blad 2. Dit blad is het herhaal blad. Ik had in mijn voorbeeld een lossen ketting van 126 steken, waarvan 14 steken van het boord waren. Blijven 112 steken over. Maar ik heb het trapje al gehaakt en blad 1. Beiden lopen ook elk over 14 steken, dus ook weer in totaal 28 steken. 

112 – 28 = 84 steken

Over die 84 steken moet ik dus nog bladeren haken. Blad 1 is een beginblad, blad 2 is een herhaal blad, en blad 3 is het eindblad. Ook het eindblad bestaat uit 14 steken, dus resten er nog 70 steken die in het motief verwerkt moeten worden als blad 2 ( herhaal blad ). Nu begrijp je ook waarom ik dit het herhaal blad noem. 

Op de resterende 70 steken kan ik blad 2 dus 5 x herhalen

De beschrijving van Blad 2 kun je onderaan deze les downloaden

We eindigen dus met een Blad 3. Ook deze beschrijving kun je vinden onderaan deze les.

| Middenrij |

De middenrij bestaat uit een middenstuk en uit rijen halve stokjes . Het middenstuk is niet anders dan weer een trapje haken maar dan in omgekeerde vorm. Deze keer haken we van 2 st terug naar 14 steken. Als je dit aan het haken bent ziet het er een beetje vreemd uit, maar geen paniek hoor 😉

In de laatste rij (72) haken we dan voor het laatst 14 st van het middenstuk en haken in halve stokjes helemaal terug naar het boord. Het boord haak je uiteraard verder in 14 halve vasten. Vanuit het boord haak je dan weer terug met 14 halve vasten, en weer de halve stokjes echter in de voorste lus ( zie video ). Na deze rij haken we alles in spiegelbeeld want het midden is nu klaar. 

| Spiegelbeeld |

Je haakt om te beginnen weer een trapje – in spiegelbeeld van zoeven – en je haakt van 14 steken terug in trapvorm naar 2 st.  In de daarop volgende rij (88) haak je de neerwaartse rij om de trapjes weer recht te maken en de basis te leggen van blad 1 over de volgende 14 steken. 

Vervolgens haak je alle herhalingen van blad 2, en het als laatste het eindblad 3. We eindigen wederom met een trapje waarbij je weer van 2 st naar 14 st gaat in trapvorm. Dat wordt natuurlijk allemaal keurig uitgelegd in de video. 

Als laatste werk je alles af met een rij halve stokjes en de 21 rijen voor de zijkant. En klaar is je pand. Haak op je gemakje nog een pand.